Voorbeelden Educatieve producten

Vogelbescherming (2016-heden)

Vogelbescherming Nederland heeft een uitgebreide collectie educatieve producten om kinderen van de basisschoolleeftijd te interesseren voor vogels. In het kader van een project voor groene (vogelvriendelijke) schoolpleinen heb ik een lessenserie ontworpen voor basisscholen. De didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren (O&O) vormt het uitgangspunt voor deze lessen en daardoor sluiten ze naadloos aan bij de huidige standaard voor wetenschap- en techniekonderwijs.
 
De lessen zijn te zien via de volgende link:
www.vogelbescherming.nl/help-mee/kom-zelf-in-actie/educatie, onder ‘Vogels op het schoolplein’.
 
Naast deze lessenserie schreef ik een lesbrief voor vrijwilligers die gastlessen geven op basisscholen. In de lesbrief staan veel didactische tips, ook van vrijwilligers zelf.
 
Op basis van mijn adviezen is het verouderde aanbod aan lesmateriaal inmiddels verkleind en momenteel geef ik de overgebleven lessen een facelift.

Q-Onderwijs (2016)

Q-onderwijs ontwikkelt modulair digitaal lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs. De Q-onderwijsmethode wil de ‘rijke leertaken’ (practica, praktijkoefeningen) meer ruimte geven in het onderwijs. Daarbij krijgt de individuele leerling de kans om naar eigen behoefte te trainen met de lesstof. ‘Flipping the classroom’ vormt hierin de crux: thuis zelfstandig trainen en op school de stof toepassen in aantrekkelijke thema’s.
 
Mijn bijdrage bestond onder andere uit inhoudelijk en didactisch vormgeven van enkele voorbeeldmodules voor biologie. Inmiddels zijn de modules voor de vakken Engels en Aardrijkskunde gereed. Voor biologie wordt nog gezocht naar een geschikte content partner.
Link: www.q-onderwijs.nl

error: Deze foto is beschermd !!